Drożdże winiarskie
Drożdże do nastawów owocowych
Produkcja win w domowych warunkach jest stosunkowo prosta – wystarczy przygotowanie owoców, cukru oraz balonu, w którym będzie mógł przebiegać proces fermentacji. Drożdże do nastawów owocowych pozwalają jednak zyskać większą kontrolę nad prawidłowością procesu fermentacji zaczynu, przyspieszyć go oraz uzyskać najlepszy efekt w postaci aromatycznego trunku o wyjątkowo głębokim smaku.
Dzikie drożdże, znajdujące się na skórkach owoców, również wywołują fermentację, ale nigdy nie wiadomo, jak długo będzie ona trwała. Efekt końcowy jest wtedy niepewny, ponieważ w balonie mogą zacząć namnażać się drobnoustroje, a ich przewaga skutkuje wytworzeniem się octu, a nie smacznego wina. Szlachetne drożdże do wina pozwalają uniknąć takiej sytuacji. Są przeznaczone przede wszystkim do produkcji alkoholów o mocy 16-21%. Drożdże winne można dodawać również do miodów pitnych. Tutaj jednak stężenie cukru w nastawie jest bardzo wysokie (nie praktykuje się dodawania cukru na raty), dlatego należy zastosować specjalne szczepy drożdży winiarskich (np. Johannisberg). Mogą one pracować w niższej temperaturze (nawet przy 10 stopniach C) i poradzą sobie z dużym stężeniem cukru.
W sprzedaży dostępne są drożdże uniwersalne, które można zastosować do nastawu z dowolnych owoców. Pasjonaci winiarstwa, którzy eksperymentują z recepturami i chcą uzyskać szlachetny trunek o charakterystycznym smaku, mogą wypróbować drożdże winne przeznaczone do konkretnego typu trunku – np. Sherry, Malaga, Burgund czy Tokay. Sherry dedykowane jest do wina z jabłek, białych winogron i porzeczek. Malaga i Burgud zadaje się do nastawów z winogron lub aronii, a Tokay do win morelowych, truskawkowych oraz agrestowych.
Drożdże do wina w sklepie Fuegos
Wśród asortymentu posiadamy szeroki wybór drożdży do wina. Polecamy drożdże aktywne i pasywne oraz zestawy startowe. Drożdże aktywne są gotowe do użycia, dlatego sprawdzą się nawet dla początkujących pasjonatów winiarstwa. Wystarczy dodać do nich wody z cukrem i wlać miksturę do nastawu owocowego. Winne drożdże pasywne wymagają wcześniejszego namnożenia (należy do nich kupić specjalną pożywkę do namnażania). Czas oczekiwania wynosi około 3-6 dni (grzyby budzą się i namnażają). Efektem jest powstanie matki drożdżowej, którą zadaje się do produkowanego wina.
Najnowszy wpis
Zakwas na żurek
Szukasz sposobu na przygotowanie autentycznego zakwasu na żurek, który wzbogaci świąteczny stół swoim wyjątkowym smakiem? Nie szukaj dalej! Oto krótka instrukcja, jak w prosty sposób przygotować własny zakwas na żurek w domu. Dzięki naszym krok po kroku wskazówkom, będziesz mógł cieszyć się pysznym żurkiem, który zachwyci Twoją rodzinę i gości podczas Świąt Wielkanocnych. Zacznijmy już dziś i stwórzmy razem wyjątkowy dodatek do świątecznego menu!
Gwarantujemy szybką dostawę - Twoja paczka będzie gotowa do wysyłki w ciągu 24 h od złożenia zamówienia.
Oferujemy darmowy odbiór zamówionych produktów w jednym z naszych sklepów stacjonarnych.
Jeżeli nasz produkt nie spełni Twoich oczekiwań, zapewniamy gwarancję bezpłatnego zwrotu w ciągu 14 dni.