Agar to wysuszony proszek powstały z czerwonych alg. W kuchni używany jest jako substancja żelująca i zamiennik tradycyjnej żelatyny pochodzenia zwierzęcego.
Agar nie posiada zamachu, koloru oraz smaku. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz niską wartością energetyczną.
Agar - zastosowanie
Agar doskonale sprawdzi się jako zamiennik żelatyny w galaretkach, konfiturach, kremach i musach. Agar rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stoni Celsjusza, a tężeje już w 32-25 stopniach.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna | 720 kJ / 172 kcal |
Tłuszcz | 0,1g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,014g |
Węglowodany | 0,4 g |
W tym cukry | 0g |
Białko | 0,1g |
Sól | 0,01g |
Błonnik | 86g |