Agar
Agar to substancja żelująca w postaci wysuszonego proszku, powstająca z czerwonych alg wydobywanych u wybrzeży Japonii. Jest to naturalny zamiennik popularnej żelatyny. Agar jest substancją bezzapachową, bezbarwną oraz nie posiadającą smaku. Rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stopni Celsjusza, a tężeje już w 32-35 stopniach. Posiada wysoka zawartośc błonnika pokarmowego, a niską wartość energetyczną.
Agar - zastosowanie
Agar nada się podczas przygotowywania galaretek, kremów, konfitur czu musów. Najlepiej rozpuścić go w niewielkiej ilości wody i dodać do przygotowywanej potrawy.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna | 720 kJ / 172 kcal |
Tłuszcz | 0,1g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,014g |
Węglowodany | 0,4 g |
W tym cukry | 0g |
Białko | 0,1g |
Sól | 0,01g |
Błonnik | 86g |