Domowe przetwory. Sos dyniowo-paprykowy
Domowe przetwory. Sos dyniowo-paprykowy
Domowe przetwory
Sos dyniowo-paprykowy
Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego półki w spiżarni naszych babci uginały się od ciężaru słoików wypełnionych kolorowymi i różnorodnymi owocami oraz warzywami? Co powoduje, iż przygotowane samodzielnie przetwory owocowe i warzywne różnią się od produktów zakupionych w sklepie? Otóż od zawsze wiadomo, iż warzywa i owoce to produkty dostarczające znacznych ilości witamin i składników mineralnych. Niestety nie możemy cieszyć się szerokim wyborem tych cennych produktów spożywczych przez cały rok, a w formie nieprzetworzonej ze względu na małą trwałość tych produktów nie możemy przechowywać ich przez długi okres czasu. I oto z pomocą przychodzą nam domowe przetwory, które są doskonałym sposobem przetwarzania sezonowych warzyw i owoców.
Samodzielne przygotowywanie przetworów to gwarancja najlepszej jakości produktu. Sam decydujesz co znajdzie się w twoich przetworach, jakich warzyw lub owoców użyjesz oraz jakie dodatki znajdą się w środku, a jakie nie. Dzięki własnoręcznie przygotowanym przetworom masz pewność, iż znalazły się w nich wyłącznie najwyższej jakości, świeże i dojrzałe produktu bez zbędnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. To właśnie fakt, iż wiesz co tak naprawde znajduje się w przygotowanym przez ciebie dżemie, czy przecierze powinien skłonić Cię do przygotowywania przetworów samemu. Pamiętaj, aby zapasteryzować swoje przetwory dla zapewnienia im bezpieczeństwa i uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojów.
Aby ułatwić sobie pracę warto zaopatrzyć się w dobrej jakości przybory kuchenne, które ułatwią nam przygotowywanie przetworów. Warto zwrócić uwagę na naczynia w których przygotowujemu przetwory. Warto zainwestowac w garnkek emaliowany wytworzony z materiału wysokiej jakości, zapobiegającego rozwojowi drobnoustrojów. Należy pamiętać, iż naczynie w którym przygotowywane są przetworu to niezwykle ważne aspekt ze względu na uniemożliwienie dostania się bakterii do żywności powodującej jej psucie. Warto zaopatrzyć się w gadżety, które przyspieszą i ułatwiją pracę takie jak drylownica, która pomoże podczas produkcji dżemu z wiśni bądź czereśni.
Przepis na sos dyniowo-paprykowy
Składniki
- 3 kg dyni
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 2 ostre papryczki chili
- 1/2 kg cukru
- 1 szklanka octu
- 480g koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie suszonej bazylii
- 1 opakowanie suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
Dynię obrać, pokroić w kostkę, dodać jedną łyżką soli i odstawić na dwie godziny. Następnie dynię ugotować. Cebulę, paprykę czerwoną pokroić, z papryczki chili usunąć ziarna i pokroić ją w kostkę. Całość zeszklić na patelni. W osobnym garnku zagotować ocet, cukier, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Ugotowaną dynię, paprykę z cebulą oraz zalewę połączyć. Dodać przyprawy. Całość zblędować. Przelać do słoikow i gotować.