Garnek rzymski - jak możemy wykorzystać go w naszej kuchni?
Garnek rzymski - jak możemy wykorzystać go w naszej kuchni?
Garnek rzymski - jak możemy wykorzystać go w naszej kuchni?
Pewnie większość z nas posiada w domu naczynie przeznaczone do przygotowywania potraw w piekarniku. Najczęściej jest to szklane naczynie żaroodporne lub metalowa, emaliowana brytfanna. W tym artykule sięgniemy jednak do korzeni i przypomnimy o naczyniu, które większości z nas kojarzy się z kuchnią naszych babć czy mam. Pamiętasz aromat dań przygotowywanych w dzieciństwie? Mimo starań ciężko Ci odwzorować taki sam smak i zapach? A może chciałabyś aby twój dom o poranku wypełnił zapach świeżo pieczonego chleba? Garnek rzymski to naczynie, które dzięki swoim właściwością pozwoli Ci na przygotowywanie zdrowych i pełnych aromatu potraw bez zbędnego dodatku tłuszczu. Jest to wszechstronne naczynie wykonane z gliny wypalanej w wysokich temperaturach przeznaczone do przygotowywania dań warzywnych, mięsnych i rybnych, a także do wypieku np. chleba. Ale jak właściwie zabrać się za pieczenie potraw w tego typu naczyniu i jak o nie dbać aby posłużyło nam na długie lata, a może nawet stało się rodzinną pamiątką? Oto kilka przydatnych wskazówek.
- Piecz bez dodatku tłuszczu
Garnek rzymski dzięki swojej porowatej powierzchni pozwala nam na przygotowywanie potraw bez dodatku tłuszczu. Zanim zaczniemy używać naczynia należy namoczyć je w wodzie przynajmniej przez 30 minut. Pozwoli to na wniknięcie wody w pory, która podczas pieczenia odparowuje, a poprzez proces cyrkulacji pary wodnej, osadzającej się na ściankach naczynia, umożliwi przygotowanie potraw bez zbędnego tłuszcz. Dzięki temu uzyskamy zdrową, lekkostrawną potrawę, która zachowa duże ilości witamin i składników mineralnych.
- Uważaj na temperaturę
Pamiętaj, iż garnek rzymski to naczynie, które źle znosi gwałtowne zmiany temperatur. Dlatego też, jeżeli chcesz aby posłużyło Ci na długie lata, nie wstawiaj go do rozgrzanego piekarnika. Naczynie należy włożyć do zimnego piekarnika i pozwolić, aby nagrzewało się wraz ze wzrostem ciepła w piekarnika. Po przygotowaniu posiłku, garnka rzymskiego nie wolno moczyć w zimnej wodzie. Należy pozostawić go do całkowitego ostygnięcia.
- Nie stosuj detergentów
Tak samo jak woda wnika w pory podczas moczenia garnka, tak samo wszelkiego rodzaju detergenty wnikną w porowatą strukturę garnka. Dlatego też, aby nie rozczarować się, gdy po przygotowaniu potrawy zamiast pysznego i aromatycznego smaku nasze danie przypominać będzie smakiem i zapachem jabłkowy płyn do mycia naczyń, garnek rzymski należy myć wyłącznie wodą. Musimy być świadomi, iż naczynie to w miarę użytkowania zmienia swoją barwę z jasnobrązowej na ciemniejszą i jest to naturalny proces nie wymagający żadnych dodatkowych zabiegów myjących. Należy pamiętać również, aby po każdym umyciu, garnek rzymski wycierać do sucha. Dzięki temu zapobiegniemy namnażaniu się bakterii i pleśni.
Chleb z garnka rzymskiego
Co innego jak nie perspektywa świeżego, aromatycznego chleba z chrupiącą skórką przygotowanego własnoręcznie w garnku rzymskim zachęci do zakupu tego naczynia. Dzięki glinie z której wykonany jest garnek rzymski, która skupia ciepło i parę wodną, chleb ma warunki porównywalne do tych panujących w piecu chlebowym. Jedyne o czym musimy pamiętać podczas przygotowywanie chleba to namoczenie garnka rzymskiego, dokładne posmarowanie go tłuszczem i posypanie otrębami dla pewności, iż chleb nie będzie przywierał do ścian naczynia.
Chleb na zakwasie żytnim
Składniki na zakwas
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 ml ciepłej wody
Mąkę i wodę dokładnie wymieszać, najlepiej w dużym słoiku. Istotne, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po około 12 godzinach przemieszać zawartość słoika a po 24 godzinach ponownie dodać 100g mąki i 100 ml wody.
Składniki na chleb
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 150 ml wody
- ulubione nasiona (słonecznik, pestki dyni)
- 20 g otrębów żytnich
- około 2,5 łyżeczki soli
Składniki na zaczyn
- 5 łyżek zakwasu żytniego
- 120 ml wody
- 100g mąki pszennej
Dzień przed przygotowaniem chleba przygotować zaczyn mieszając powyższe składniki na jednolitą masę. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki na chleb wymieszać z przygotowanym wcześniej zaczynem. Ciasto będzie miało dość kleistą konsystencję. Po wyrobieniu odstawić na około 1,5 godziny. Garnek rzymski dokładnie namoczyć w wodzie, posmarować olejem i posypać otrębami. Po upływie 1,5 godziny ciasto uformować w bochenek, przełożyć do garnka rzymskiego i odstawić na kolejne 45 minut. Następnie naczynie wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 220 'C. Po upływie kolejnych 45 minut temperaturę zmniejszamy do 180 'C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywę garnka i piec przez kolejne 5 minut, aż do zarumienienia chleba. Po wyjęciu garnka rzymskiego z piekarnika odstawić go na desce drewnianej i pozostawić do wystygnięcia.