Sezon na dynie, jej właściwości odżywcze i walory smakowe.

Sezon na dynie, jej właściwości odżywcze i walory smakowe.

13/10/2020
Sezon na dynie, jej właściwości odżywcze i walory smakowe.

Jakie walory zdrowotne skrywa w sobie dynia.

Dynia to warzywo o niskiej wartości energetycznej, a wysokiej wartości odżywczej.  W 100g produktu zawiera zaledwie 28 kcal, dlatego też polecana jest osobom będącym na diecie redukcyjnej. Dodatkowo zawiera ona wyłącznie 0,3g tłuszczu,  7,7g węglowodanów i 1,3g białka. Dynia jest jednocześnie skarbnicą witamin i składników mineralnych, oraz substancji o udowodnionym pozytywnym działaniu na organizm człowieka. Warzywo to swoją intensywną, pomarańczową barwę zawdzięcza dużej ilości karotenoidów w szczególności beta-karotenu o działaniu antyoksydacyjnym i wzmacniającym odporność oraz luteiny, czyli składnika niezbędnego do prawidłowego procesu widzenia. W 100g produktu znajdziemy, aż 426 µg witaminy A co stanowi 47,3% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę wśród mężczyzn oraz 60,9% w grupie kobiet. Dlatego też, przy wyborze dyni należy pamiętać, iż im bardziej intensywna jej barwa tym wyższa zawartość składników wymienionych powyżej. Dodatkowo dynia to skarbnica między innymi witaminy C, witamin z grupy B oraz magnezu, cynku, potasu, fosforu, żelaza oraz wapnia. Ciekawostką jest to, iż dynia nie zawiera sodu co powoduje, iż jest doskonałym składnikiem diety osób chorujących na nadciśnienie. Należy dodać, iż dynia jest to warzywo łatwostrawne przez co polecana jest od najmłodszych lat życia. Z powodzeniem może być stosowana przez osoby borykające się z problemami żołądkowymi takimi jak nadkwasota czy zapalenie żołądka. Należy podkreślić, iż dynia to świetny składnik diety FODMAP, czyli diety zalecanej osbom chorujących na zespół jelita nadwrażliwego. Jedynym minusem dyni jest jej indeks glikemiczny wynoszący 75 co powoduje, iż jest ona przypisana do grupy produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Fakt ten powoduje, iż dynia nie powinna zbyt często gościć w diecie osób chorujących na cukrzycę bądź insulinooporność, a jeżeli mamy ochotę na to wartościowe warzywo należy łączyć je z produktami zawierającymi wysoką zawartości tłuszczu, takimi jak orzechy bądź oliwa z oliwek oraz pamiętać o nie doprowadzaniu do jego nadmiernego rozgotowywania.

Wykorzystanie dyni w kuchni

Dynia to warzywo z którego w łatwy sposób przygotujemy mnóstwo pysznych i pożywnych dań. Samą dynie można podawać przygotowaną w occie, pieczoną, bądź gotowaną na słodko. Natomiast dania, w których możemy zastosować to wartościowe warzywo to między innymi: krem z dyni, dodatek upieczonej dyni do sałatek, smażone placki z dyni, przetwory takie jak musy bądź dżemy, risotto, makaron dyniowy, curry z dyni, babeczki lub serniki dyniowe i wiele wiele innych.

Jednak to co najbardziej kojarzy się z dynią w okresie jesienno-zimowym to gęsty, pożywny krem dyniowy z dodatkiem kurkumu, imbiru oraz mleczka kokosowego. Poniżej zamieszczam przykładowy przepis, który z pewnością zagości na stałe w twoim jadłospisie w te chłodne jesienne wieczory.

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym / 2 porcje

  • 300 g dyni, najlepiej piżmowej
  • 1 plaster imbiru (1 cm)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • szczypta soli
  • garść świeżej kolendry

Dynię umyć, wyjąć pestki i pokroić w kostkę (nie obieramy ze skóry). Rozłożyć na blasze do pieczenia. Skropić odrobiną oleju rzepakowego i posolić. Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Wyjąć dynię, poczekać aż lekko ostygnie i obrać ze skóry. Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i płatki chili. Pod koniec dodać kurkumę i chwilę prażyć. Następnie dodać upieczoną dynię i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać bulion warzywny. Gotować przez około 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą.

Zupę podawać polaną odrobiną mleczka kokosowego oraz świeżą kolendrą.