Cukier trzcinowy 1kg
Najczęściej spotykany na półkach cukier biały to praktycznie czysta sacharoza pozbawiona jakichkolwiek dodatków. Jest to efekt procesu rafinowania, który pomaga oczyszczać surowiec z wszelkich nieczystości, ale przy okazji niszczy również praktycznie wszystkie składniki odżywcze i mineralne. To sprawia, że używając białego cukru dostarczamy do organizmu wyłącznie porcji energii i nic więcej.
Inaczej ma się sprawa w przypadku cukru trzcinowego. Nie tylko ma on w sobie więcej pierwiastków i składników odżywczych, ale zawiera również mniej sacharozy – około 80% tego, co cukier biały. To wpływa na jego niższą kaloryczność i chociaż różnice nie są duże, to mogą mieć znaczenie przy wszelkich dietach odchudzających. Co ciekawe, cukier trzcinowy ma w składzie nawet polifenole, czyli antyoksydanty. Jest jednak jeden warunek, który musi zostać spełniony – cukier trzcinowy musi być nierafinowany.
Skład: cukier trzcinowy 100%
Kraj pochodzenia: Malawi, Mauritius, Kolumbia, Kostaryka
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.