Drożdże gorzelnicze SpiritFerm TURBO T3
Czy Ty też choć raz słyszałeś, że gorzelnictwo to sport dla cierpliwych? To wcale nie musi być prawda! Drożdże uznanej w gorzelniczym świecie marki SpiritFerm powstały z myślą o twórcach alkoholu, którzy naprawdę nie mogą się doczekać efektów swojej pracy i skracają czas fermentacji do niezbędnego minimum.
Nie jest to z pewnością zasługa żadnej niepożądanej chemii, a specjalnie wyselekcjonowanego szczepu drożdży, które w połączeniu z dodanymi do mieszanki mikroelementami, tworzą optymalne warunki do pożądanego zamienienia cukru w alkohol.
A jak dokładnie to działa?
Nasze zdolne i szybkie drożdże gorzelnicze SpiritFerm potrzebują jedynie:
1 dnia na przerobienie 5 kg cukru
2 dni na przerobienie 6 kg cukru
3 dni na przerobienie 7 kg cukru
Aby drożdże mogły działać jak najlepiej, warto zapewnić im optymalną temperaturę fermentacji między 22-27 ‘C, a następnie wybraną ilość cukru rozpuścić w ciepłej wodzie (między 20-30 ‘C) do 25 litrów.
Do tak przygotowanego nastawu wystarczy dodać paczkę drożdży i wszystko dokładnie wymieszać. Fermentacja powinna zacząć się już po kilku godzinach, ale uwaga - jak każdy dobry romans, tak i w tym przypadku może być burzliwie, więc odradzamy stosowanie pokryw, korków, ani rurek fermentacyjnych.