Pirosiarczyn Potasu WINY Enartis 50g Zobacz większe

Pirosiarczyn Potasu WINY Enartis 50g

FU-WINY

Nowy produkt

Pirosiarczyn Potasu – w wyjątkowo czystej formie, przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Opakowanie 50g

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

4,50 zł brutto

Więcej informacji

Pirosiarczyn Potasu – w wyjątkowo czystej formie, przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Zabezpiecza wino przed szkodliwymi bakteriami, zabezpiecza przed wtórną fermentacją, zabezpiecza przed utlenianiem się  wina.
Może być również stosowany do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego.
Opakowanie 50g
Stosowanie:
W zależności od zastosowania środka, zaleca się różne jego dawki:
-do stabilizacji moszczu (aby zabezpieczyć go przed rozwojem bakterii i dzikich drożdży podczas fermentacji), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 10 L moszczu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.

-do stabilizacji wina (zatrzymania fermentacji, zabezpieczenia wina przed utlenieniem, ustabilizowania jego barwy i klarowności) przed zlaniem wina w butelki, aby nie było tzw. wtórnej fermentacji (czyli by nie powstał szampan), zaleca się stosowanie jak poniżej. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do wina i dokładnie miesza. 

- 1,5 do 2g / 10 litrów dla win czerwonych

- 2 do 2,5g / 10 litrów dla win białych i różowych

-do płukania sprzętu rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 L wody i tak przygotowanym roztworem płucze balony, pojemniki fermentacyjne, butelki, prasy, beczki, wcześniej umyte z użyciem detergentów i wypłukane wodą. Po użyciu PP nie używa się ponownie wody.

1g Winy  wytwarza ok. 0,56g SO2

 

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Pirosiarczyn Potasu WINY Enartis 50g

Pirosiarczyn Potasu WINY Enartis 50g

Pirosiarczyn Potasu – w wyjątkowo czystej formie, przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Opakowanie 50g

30 innych produktów w tej samej kategorii: