- Pojemność: 4 L
- Materiał wykonania: Ceramika
- Szerokość: 22 cm
- Wysokość: 13,5 cm
Garnek rzymski 4 L - podłużny
Garnek rzymski o pojemności 4l przeznacony do przygotowywania w nim dań mięsnych, warzywnych oraz różnych ciast i domowego chleba. Co istotne, wszystkiego potrawy przygotowywane w garnku rzymskim nie potrzebują dodatku tłuszczu ze względu na fakt, iż właściwości gliny pozwalają na przyrządzanie dań w atmosferze pary wodnej. Z tego względu dania przygotowane w garnku rzymskim polecane są osobą będącym na diecie oraz ceniącym sobie zdrowy styl gotowania.
Jak używać garnek rzymski?
Przed każdym użyciem, garnek rzymski należy moczyć w wodzie przez około 15-20 minut. Garnek z potrawą wstawić do zimnego piekarnika, ponieważ naczynie to nie może być poddawana gwałtownym zmianom temperatury. Po przygotowaniu dania, naczynie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie należy nalewać do gorącego garnka zimnej wody.