MĄKA MIGDAŁOWA
Mąka migdałowa charakteryzują się delikatnym, słodkim smakiem. Idealnie nada się do zagęszczania zup i sosów. Może stanowić alternatywę tradycyjnej mąki pszennej podczas wypieku ciast i pieczywa oraz nadać potrawą niepowtarzalny aromat. Należy pamiętać, iż zaleca się zamianę około 1/4 ilości mąki w danym przepisie na mąkę migdałową co pozwoli zachować pożądaną forme produktu, a jednocześnie nada mu przyjemny orzechowy aromat.
Walory zdrowotne mąki migdałowej:
Mąka ta charakteryzuje się dużą ilością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, wapń i żelazo.
Skład mąki migdałowej:
- mielone migdały blanszowane 100% bez konserwantów
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
-
Wartość energetyczna 2595 kJ / 628 kcal
-
Tłuszcz 55 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,2 g
-
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3 g
-
Błonnik 7,9 g
-
Białko 27 g
-
Sól 0,2 g