Mąka orkiszowa razowa
Orkisz, w przeciwieństwie do tradycyjnej pszenicy uprawiany jest na mniejsza skalę, a jego ziarna są bardziej odporne na warunki pogodowe i glebowe w porównaniu z pszenicą zwyczajnej, przez co jest mniej narażona na modyfikowanie genetyczne. To sprawia, iż mąka orkiszowa jest zdrowsza niż mąka pszenna. Dodatkowo charakteryzują się większą wartością odżywczą. Zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli. Ponadto mąka orkiszowa wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Mąka ta świetnie nadaje się do różnego rodzaju ciemnego pieczywa oraz wyrobów cukierniczych.
Skład:
- mąka orkiszowa razowa typ 2000 100%
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli)
Wartość energetyczna 1428 kJ / 338 kcal
- Tłuszcz 2,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
- Węglowodany 62 g w tym cukry 1,0 g
- Białko 12 g