Mieszanka chlebowa CHLEB PASTERSKI
Mieszanka chlebowa Chleb pasterski poza mąką pszenną, która stanowi ponad połowę składu przygotowanego komponentu, mieszanka zawiera także mąkę żytnią oraz naturalny wysuszony zakwas żytni, słód jęczmienny i sól.
Mieszanka chlebowa CHLEB PASTERSKI to gotowy produkt do przygotowania aromatycznego pieczywa w zaciszu własnego domu. Dzięki obecności w jej składzie wysuszonego zakwasu żytniego, przygotowany chleb zyska naturalny tradycyjny smak, identyczny do wypieku przyrządzanego na bazie jogurtu.
Chleb pasterski – rodzaj jasnego pieczywa o chrupiącej skórce i delikatnym miękiszu - swoją nazwę zawdzięcza grupie zawodowej, która przyczyniła się do jego powstania, a więc pasterzom. Ze względu na obecność jogurtu, stworzonego na bazie najwyższej jakości mleka, który stanowi składową dawnej receptury, chleb pasterski już zawsze kojarzył się będzie z opiekunami zwierząt mlecznych.
- mąka pszenna typ 750 : 55%,
- mąka żytnia typ 720: 25%,
- naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia , kultura starterowa): 13,4%
- naturalny słód jęczmienny : 5% , sól: 2%
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1305/311
- Tłuszcz: 1 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
- Węglowodany: 70,2 g w tym cukry: 2 g
- Błonnik: 13 g
- Białko: 7 g
- Sól - 2 g