Nasiona chia
pochodzenie Inną nazwą nasion chia jest szałwia hiszpańska. Jednak wbrew pozorom, roślina ta nie wywodzi się z Półwyspu Iberyjskiego. Miejscem jej pochodzenia są rejony Ameryki Środkowej, gdzie obecnie znajdują się Gwatemala i Meksyk. Co ciekawe, mimo że nasiona chia były używane przez rdzennych Indian od niepamiętnych czasów, produkt został zatwierdzony do sprzedaży w Europie dopiero kilkanaście lat temu. Stąd też wynika jeszcze stosunkowo niewielka świadomość społeczna o szałwii hiszpańskiej, ale i to zmienia się w bardzo szybkim tempie. Nasiona szałwii hiszpańskiej – zastosowanie Nasiona chia, znane też jako szałwia hiszpańska, są jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych pokarmów roślinnych dostępnych na rynku. Te niepozorne ziarenka dostarczają naszemu organizmowi minerały, witaminy oraz moc składników odżywczych. Nasiona chia to także bogato źródło zdrowych tłuszczy, a nawet białka. Ma to szczególne znaczenie dla wegan i wegetarian dla których nasiona chia mogą stanowić kolejne źródło protein pochodzenia roślinnego. Spożywanie nasion chia najczęściej oznacza dodanie ich do potrawy lub przygotowanie na ich bazie pożywnej przekąski, czy deseru. Zmielone nasiona chia można też dosypywać do musli, czy shaków, a także dodać je podczas wypieku chleba. Zastosowanie nasion chia jest zatem dość szerokie, ale dla wielu osób są nadal nieco egzotyczną propozycją, co do której nie ma pewności, kiedy i jak ją używać.