Orzechy brazylijskie w kuchni
Orzechy brazylijskie dzięki delikatnemu, migdałowemu smaku doskonale nadają się jako samodzielna przekąska bądź składnik granoli czy musli. Orzechy te moga być wykorzystane przy wypieku ciast, a także jako dodatek do sałatek, koktajli czy deserów
Walory zdrowotne orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa orzesznicy wyniosłej inaczej zwanej orzesznicą brazylijską występującej w tropikalnych lasach Amazonii. Orzechy brazylisjkie to główne źródło selenu odpowiedzialnego za dobry stan włosów i paznokci, a także pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Dodatkowo orzechy brazylijskie to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Dzięki tym składnikom mineralnych orzechy brazylijskie wykazują pozytywnie działanie na profil lipidowy krwi, a także wzmacniją kości oraz obniżają ciśnienie krwi. Ze względu na bardzo dużą zawartość selenu, wpływającego na poprawę płodności orzechy brazylijskie polecane są szczególnie mężczyzną w wieku rozrodczym. Z kolei kobietom planujących ciążę oraz będących w ciąży zaleca się spożywanie orzechów brazylijskiech ze względu na zawarty w nich kwasu foliowego wykazujący pozytywne oddziaływanie na rozwój płodu.
Skład:
- orzechy brazylijskie 100% bez konserwantów