Pektyna
Pektyna jest to naturalne włókno pochodzenia roślinnego, które znaleźć możemy w dużej ilości warzyw i owoców. Jest to substancja wykazująca wiele korzyści zdrowotnych. Pektyna działa korzystnie na profil lipidowy krwi poprzez obniżanie stężenia "złego" cholesterolu LDL. Pozytywnie odziałuje na układ trawienny, pomagając w walce z biegunkami i zaparciami. Kolejną zaletą pektyny jest jej rola w regulacji stężenie glukozy we krwi, przec co polecana jest ona osobą chorującym na cukrzycę.
Użycie pektyny w kuchni
W kuchni pektyna wykorzystywana jest w formie sproszkowanej. Ze względu na właściwości żelujące doskonale sprawdza się podczas przygotowywania galaretek, dżemów czy domowych konfitur. Stosowanie pektyny pozwala na zmniejszenie zawartości cukru podczas przygotowywania przetworów, dzięki czemu możemy stworzyć swoje ulubione dżemy i konfitury w zdrowszej wersji! Dodatkowo użycie pektyny skróci czas przygotowywania przetworów przez co zachowają one większe ilości witamin i składników mineralnych. Stosowanie pektyny jest bardzo proste, wystarczy kilka łyżek proszku dodać do przygotowywanych dżemów czy galaretek i gotowe!