PESTKI DYNI ŁUSKANE NATURALNIE ZDROWE
Pestki dyni to świetna samodzielna przekąska a także dodatek do pieczywa domowej roboty oraz wypieków, a także owsianek, musli czy jogurtów. Obecność pestek dyni w naszym jadłospisie pozwoli wzbogacić go o cenne dla organizmu witaminy takie jak witamina A, C i E oraz składniki mineralne, głównie żelazo, magnez, fosfor i cynk. Pestki dyni ze względu na zawartośc cynku wykazują pozytywnie działanie na stan skóry, włosów i paznokci. Z kolei zawartość magnezu wpływa korzystnie na stan układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe wskazuje, iż magnez może zapobiegać powstawaniu miażdżycy, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu, cukrzycy typu II oraz niedokrwiennej choroby serca.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 2369 kJ / 572 kcal
- Tłuszcz 45,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,5 g
- Węglowodany 12,7 g w tym cukry 1,1 g
- Błonnik 5,3 g
- Białko 24,5 g
- Sól 0,045 g
Skład:
pestki z dyni łuskane 100%
W zakładzie wykorzystywane są surowce i produkty zawierające:gluten, sezam, różne orzechy.