Płatki drożdżowe nieaktywne
Płatki drożdżowe należą do grupy drożdży nieaktywnych, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą siędoskonale sprawdzały nie tylko w kuchennym zastosowaniu. Pożywką przy ich pozyskiwaniu jest pochodząca z melasy buraczanej lub trzcinowej glukoza. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże ulegają dezaktywacji (niezbędna jest do tego wysoka temperatura). Dzięki niej są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie. Aby uzyskać formę płatków, należy je oddzielić i umyć, a następnie nadać formę i spakować.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 1434 kJ / 342 kcal
-
Tłuszcz 6,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
-
Węglowodany 32 g w tym cukry 3,0 g
-
Białko 28 g
-
Sól 1,0 g
Masa netto: 250 g