Płatki orkiszowe
Płatki orkiszowe to doskonała propozycja codzinnego śniadania. Doskonale smakują z jogurtem bądź mlekiem i dodatkiem owoców. Płatki orkiszowe produkowane są ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. Orkisz zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu takie jak węglowodany, białko i tłuszcz. Przy czym w porównaniu do tradycyjnej pszenicy, białko zawarte w orkiszu cechuje się lepszą strawnością i wyższą wartością odżywczą. Dodatkowe płątki orkiszowe to źródło błonnika pokarmowego oraz niezbędnych witamin i składników mineralnych takich jak witamina A i E oraz żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, miedź i selen. Orkisz to zboże bogate w witaminy z grupy B takie jak: niacyna, ryboflawina, tiamina i pirydoksyna. Płatki orkiszowe dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowysz w szczególności jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli wykazują ochronne działanie na układ sercowo-naczyniowych poprzez obniżanie stężenie cholesterolu w surowicy krwi.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1527 kJ / 362 kcal
- Tłuszcz 3,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
- Węglowodany 64 g w tym cukry 2,8 g
- Błonnik 12 g
- Białko 13 g
- Sól 0,01 g