Płatki ryżowe
Płatki ryżowe to produkt wysokowęglowodanowy o sporej ilości błonnika pokarmowego. Ze względu na niską zawartośc tłuszczu polecane są osobą będącym na diecie odchudzającej. Są produktem bezglutenowym przez co mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Płatki ryżowe są cennym źródłem żelaza oraz wapnia, a także witamin z grupy B oraz witaminy C. Płatki ryżowe można podawać gotowane na mleku bądź na wodzie. Płatki te świetnie nadają sie jako dodatek do ciast, deserów, musli, granoli czy jogurtu.
Skład:
płatki z ryżu białego długoziarnistego 100%
- Tłuszcze: 0,7 g -w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
- Węglowodany: 79 g - w tym cukry: 0,2 g
- Białko: 6,7 g
- Sól: 0,02g