- Średnica: 330 mm
- Szerokość: 330 mm
- Wysokość: 340 mm
Pojemnik fermentacyjny 20 L z plastikową pokrywą
Ten profesjonalny pojemnik o pojemności 20 litrów to najlepszy przyjaciel twórcy alkoholi - idealny do fermentowania zacieru zbożowego, brzeczki piwnej, nastawu cukrowego, moszczu czy domowego wina.
Pojemnik jest zamykany plastikowym wieczkiem - dodajemy go w zestawie z naczyniem. W zestawie dwie uszczeli - jedna z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnej a druga zaślepiona do ew. hermetycznego zamknięcia pojemnika.
Ze względu na wygodny kształt pokrywy pojemniki można postawić jeden na drugim, dzięki czemu będzie można przeprowadzić kilka fermentacji w tym samym czasie, bez zajmowania dużej ilości miejsca - w takim wypadku trzeba jednak pamiętać o wywierceniu otworu (fi 10) na kątową rurkę fermentacyjną w górnej części boku naczynia.
Wiadro fermentacyjne jest wykonane z grubego, solidnego plastiku, odpornego na przebarwienia, mogące pojawiać się przy długotrwałym kontakcie z garbnikami pochodzącymi z owoców.
Łatwość mycia produktu to jego kolejny atut - odradzamy jednak szorowanie pojemnika za pomocą szorstkich myjek, gdyż może uszkodzić to jego strukturę.
Warto zwrócić również uwagę na temperaturę wsadu i samego pojemnika - nie zalecamy aby jego zawartość przekraczała 85 st.C