Przyprawa sól himalajska różowa drobna
Różowa sól himalajska wydobywana jest na terenie Pakistanu jak sama nazwa wskazuje u podnóża Himalajów. Sól ta to doskonała alternatywa dla tradycyjnej soli kuchennej. Jest ona bogata w składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to między innymi sód, potas oraz magnez, a także wapń, żelazo, fosfor i chrom.
Sposób użycia:
W kuchni jako zamiennik soli kuchennej do solenia potraw, a także do gotującej wody. Należy pamiętać, iż sól himalajska jest bardziej słona od soli kuchennej, dlatego wystarczy już nie duży dodatek do potraw, aby nabrały one lepszego i wyrazistego smaku. Sól himalajska znalazła swoje zastosowanie również w medycynie naturalnej oraz kosmetykach. Stosowana do przyrządzania maseczek i peelingów, do inhalacji przy chorobach zatok oraz jako płukanka dezynfekcyjna przy problemach z gardłem takich jak angina bądź zapalenie gardła.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 0 kJ/ 0 kcal
-
Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
-
Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g
-
Błonnik 0 g
-
Białko 0 g
-
Sól 98,7 g
Skład:
- sól himalajska drobnoziarnista
Masa netto: 1 kg