Walory zdrowotne ryżu czerwonego
Ryż czerwony jest to ryż niełuskany i właśnie temu zawdzięcza swoją barwę. Jest to produkt całkowicie naturalny, niezawierający żadnych ulepszaczy i dodatków spożywczych. Dzięki temu, iż jest to ryż niełuskane zawiera wyższe ilości węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego regulującego pracę układu pokarmowego oraz obniżającego stężenie cholesterolu w surowicy krwi co pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Poza tym ryż czerwony to źródło między innymi żelaza, cynku, potasu oraz witaminy B. Dodatkowo ryż czerwony to świetne źródło antyoksydantów wykazujących działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
Zastosowanie ryżu czerwonego w kuchni
Aby przyrządzić ryż czerwony, należy jedną szklankę ryżu ugotować w 3 szklankach lekko osolonej wody, do czasu, aż większość wody odparuje, a ryż będzie miękki. Następnie ryż należy zdjąć z ognia i poczekać, aż ryż wchłonie resztę wody. Lekko orzechowy posmak ryżu wzbogaci tradycyjne dania mięsne i warzywne oraz będzie dodatkowym urozmaiceniem wielu zup.
Skład:
- ryż czerwony 100% bez dodatków