Sezam biały ziarno
Sezam biały charakteryzuje się lekko orzechowym aromatem i słodko-gorzkim smakiem. Jest on znany jako składnik chałwy oraz sezamków, jednak to nie jedyne jego zastosowanie w kuchni. Z ziaren sezamu uzyskamy bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej, a także pastę tahini. Stanowi on doskonały dodatek do arabskiej pasty z ciecierzycy czyli humusu. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, pieczywa bądź sałatek czy dań z makaronu.
Właściwości zdrowotne ziaren sezamu
Sezam obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo zawierają witaminy i składniki mineralne, w szczególności witaminę E i żelazo. Sezam to także źródło silnych antyoksydantów (sezamol wraz z sezaminem) o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 2710kJ / 656kcal
-
Tłuszcz 59,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,6g
-
Węglowodany 2,1g w tym cukry 0,2g
-
Błonnik 7,9g
-
Białko 23,2g
-
Sól 0,033g
Skład:
- ziarno sezamu białego 100%