Proces powstawania słodu jęczmiennego
Proces powstawania słodu jęczmiennego jest złozony i wieloetapowy. Początkowym etapem jest namoczenie wcześniej oczyszczonych ziaren zboża aż do momentu, gdy zaczną one kiełkować. Technologie użyte przy procesie pozwalają na równomierne kiełkowanie zboża na całej jego powierzchni. Kolejnym etapem jest osuszenie, pozbawienie kiełków i dosuszanie jęczmienia w specjalnie przeznaczocnych do tego piecach. W ustatnim etapie biorą udział wyłącznie te ziarna, których łuska nie uległa uszkodzeniu w czasie kiełkowania.
Słód jęczemienny - dawkowanie, zastosowanie, właściwości
Słód jęczmienny z powodzenie może zostać użyty do wyrobu chlebów różnego rodzaju. Należy pamiętać o proporcji słodu do mąki, która wynosi 1:10. Słód jęczmienny poprawi smak, zapach oraz barwę pieczywa, a także sprawi, iż skórka chleba będzie wyjatkowo chrupiąca i apetyczna. Ponad to zawartość słodu jęczmiennego wzbogaci pieczywo w dodatkowe wartości odżywcze. Słód jęczmienny zarówno w postaci proszku jak i syropu z powodzeniem można używać jako dodatek do owsianek czy koktajli co nada im wyjątkowej barwy oraz karmelowego posmaku.
Słód - źródło witamin z grupy B
Nie sposób pomitąć faktu, iż słód jęczmienny jest bogatym źródłem wiatmin z grupy B, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu układu nerwowego.
Skład:
- naturalny słód jęczmienny, mielony