Słód do wypieku jęczmienny 100% naturalny 500g
Słód do wypieku jęczmienny 100% naturalny 500g
SKU
14485
Słód do wypieku jęczmienny
W magazynie
Dostępność: 5 szt
Wysyłka w: 24h
15,69 zł
Cena za 100g: 3,14 zł
15,69 zł netto za szt. cena minus VAT 0%
Do ulubionych

Proces powstawania słodu jęczmiennego

Proces powstawania słodu jęczmiennego jest złozony i wieloetapowy. Początkowym etapem jest namoczenie wcześniej oczyszczonych ziaren zboża aż do momentu, gdy zaczną one kiełkować. Technologie użyte przy procesie pozwalają na równomierne kiełkowanie zboża na całej jego powierzchni. Kolejnym etapem jest osuszenie, pozbawienie kiełków i dosuszanie jęczmienia w specjalnie przeznaczocnych do tego piecach. W ustatnim etapie biorą udział wyłącznie te ziarna, których łuska nie uległa uszkodzeniu w czasie kiełkowania.

 

Słód jęczemienny - dawkowanie, zastosowanie, właściwości

Słód jęczmienny z powodzenie może zostać użyty do wyrobu chlebów różnego rodzaju. Należy pamiętać o proporcji słodu do mąki, która wynosi 1:10. Słód jęczmienny poprawi smak, zapach oraz barwę pieczywa, a także sprawi, iż skórka chleba będzie wyjatkowo chrupiąca i apetyczna. Ponad to zawartość słodu jęczmiennego wzbogaci pieczywo w dodatkowe wartości odżywcze. Słód jęczmienny zarówno w postaci proszku jak i syropu z powodzeniem można używać jako dodatek do owsianek czy koktajli co nada im wyjątkowej barwy oraz karmelowego posmaku.

 

Słód - źródło witamin z grupy B

Nie sposób pomitąć faktu, iż słód jęczmienny jest bogatym źródłem wiatmin z grupy B, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu układu nerwowego.

 

Skład:

  •  naturalny słód jęczmienny, mielony

 

 

Najnowszy wpis

Zakwas na żurek
WYSYŁKA W 24H

Gwarantujemy szybką dostawę - Twoja paczka będzie gotowa do wysyłki w ciągu 24 h od złożenia zamówienia.

ODBIÓR W SKLEPIE

Oferujemy darmowy odbiór zamówionych produktów w jednym z naszych sklepów stacjonarnych.

DARMOWY ZWROT

Jeżeli nasz produkt nie spełni Twoich oczekiwań, zapewniamy gwarancję bezpłatnego zwrotu w ciągu 14 dni.