Soczewica - wartość odżywcza
Soczewica zielona to roślina strączkowa, popularna głównie wśród wegetarian i wegan ze względu na wysoką zawrtość białka. Dodatkowo soczewica to źródło między innymi kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak fosfor oraz potas. Charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym przez co polecane są osobą chorującym na cukrzycę oraz będącym na diecie niskoenergetycznej.
Soczewica w kuchni
Soczewica charakteryzuje się łagodnym smakiem. Doskonale sprawdzi sie do przygotowania wszelkiego rodzaju past kanapkowych oraz dodatek do sałatek. Soczewica zielona posiada jadalną łupinę przez co po ugotowaniu zachowuje swoją strukturę.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna: 1474kJ/352kcal
- Tłuszcz 1,06g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
- Węglowodany 52,65g
- W tym cukry 2,03g
- Błonnik 10,7g
- Białko 24,63g
- Sól 0,02g