Morwa biała suszona
Owoce morwy zaliczane są do grona superfoods, co oznacza, że ich walory zdrowotne są naprawdę zdumiewające! Co więcej, zarówno świeże owoce morwy białej, jak i suszona morwa doskonale komponują się z wieloma różnymi potrawami. W dodatku używa się zarówno owoców, jak i liści morwy białej. Suszone owoce morwy białej będą świetnym dodatkiem do porannego smoothie, owsianki, jogurtu, a także wielu różnych wypieków. Oczywiście można ją też spożywać na surowo i traktować jako przekąskę lub składniki własnego wariantu „mieszanki studenckiej”. Morwa suszona stanowi też bardzo dobrą bazę do stworzenia oryginalnych oraz bardzo smacznych nalewek.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 1442 kJ / 340 kcal
-
Tłuszcz 1,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
-
Węglowodany 75 g w tym cukry 38 g
-
Błonnik 5 g
-
Białko 4,2 g
-
Sól 0,2 g