Drożdże winiarskie
Drożdże do nastawów owocowych
Produkcja win w domowych warunkach jest stosunkowo prosta – wystarczy przygotowanie owoców, cukru oraz balonu, w którym będzie mógł przebiegać proces fermentacji. Drożdże do nastawów owocowych pozwalają jednak zyskać większą kontrolę nad prawidłowością procesu fermentacji zaczynu, przyspieszyć go oraz uzyskać najlepszy efekt w postaci aromatycznego trunku o wyjątkowo głębokim smaku.
Dzikie drożdże, znajdujące się na skórkach owoców, również wywołują fermentację, ale nigdy nie wiadomo, jak długo będzie ona trwała. Efekt końcowy jest wtedy niepewny, ponieważ w balonie mogą zacząć namnażać się drobnoustroje, a ich przewaga skutkuje wytworzeniem się octu, a nie smacznego wina. Szlachetne drożdże do wina pozwalają uniknąć takiej sytuacji. Są przeznaczone przede wszystkim do produkcji alkoholów o mocy 16-21%. Drożdże winne można dodawać również do miodów pitnych. Tutaj jednak stężenie cukru w nastawie jest bardzo wysokie (nie praktykuje się dodawania cukru na raty), dlatego należy zastosować specjalne szczepy drożdży winiarskich (np. Johannisberg). Mogą one pracować w niższej temperaturze (nawet przy 10 stopniach C) i poradzą sobie z dużym stężeniem cukru.
W sprzedaży dostępne są drożdże uniwersalne, które można zastosować do nastawu z dowolnych owoców. Pasjonaci winiarstwa, którzy eksperymentują z recepturami i chcą uzyskać szlachetny trunek o charakterystycznym smaku, mogą wypróbować drożdże winne przeznaczone do konkretnego typu trunku – np. Sherry, Malaga, Burgund czy Tokay. Sherry dedykowane jest do wina z jabłek, białych winogron i porzeczek. Malaga i Burgud zadaje się do nastawów z winogron lub aronii, a Tokay do win morelowych, truskawkowych oraz agrestowych.
Drożdże do wina w sklepie Fuegos
Wśród asortymentu posiadamy szeroki wybór drożdży do wina. Polecamy drożdże aktywne i pasywne oraz zestawy startowe. Drożdże aktywne są gotowe do użycia, dlatego sprawdzą się nawet dla początkujących pasjonatów winiarstwa. Wystarczy dodać do nich wody z cukrem i wlać miksturę do nastawu owocowego. Winne drożdże pasywne wymagają wcześniejszego namnożenia (należy do nich kupić specjalną pożywkę do namnażania). Czas oczekiwania wynosi około 3-6 dni (grzyby budzą się i namnażają). Efektem jest powstanie matki drożdżowej, którą zadaje się do produkowanego wina.
Najnowszy wpis
Ostropest Plamisty: Naturalny Strażnik Twojej Wątroby
Ostropest plamisty, znany naukowo jako Silybum marianum, to roślina o niezwykłej mocy, którą ceniono już w starożytności. Dziś, dzięki bogactwu badań naukowych, wiemy, że ostropest jest nie tylko piękny, ale i niezwykle korzystny dla zdrowia, szczególnie wątroby.
Gwarantujemy szybką dostawę - Twoja paczka będzie gotowa do wysyłki w ciągu 24 h od złożenia zamówienia.
Oferujemy darmowy odbiór zamówionych produktów w jednym z naszych sklepów stacjonarnych.
Jeżeli nasz produkt nie spełni Twoich oczekiwań, zapewniamy gwarancję bezpłatnego zwrotu w ciągu 14 dni.