Najnowszy wpis
Zioła i przyprawy w kuchni. Przykładowe przyprawy o działaniu prozdrowotnym.
We współczesnych czasach nikt nie potrafi wyobrazić sobie gotowania bez dodatku przypraw. Potrafią one podkreślić smak każdej potrawy oraz wydobyć ich niepowtarzalny aromat. Wielu z nas nie wie jednak, jak bardzo ten mały dodatek przypraw wpływa na nasze zdrowie. Ale jest jeden warunek! Przyprawy, których używamy muszą być naturale, pozbawione wzmacniaczy smaku oraz aromatów, które mają udowodnione szkodliwe działanie na nasz zdrowie. Jakich więc przypraw unikać, a jakie stosować na co dzień w kuchni? Oto kilka wskazówek.
Czytamy etykiety - jak być świadomym konsumentem.
Producenci żywności są zobligowani do znakowania produktów spożywczych zgodnie z obowiązującym prawem. Wszystko po to, aby dostarczyć konsumentowi niezbędnej i rzetelnej informacji na temat produktu spożywczego. Mimo to producenci żywności stosują różnego rodzaju chwyty marketingowe mające na celu wskazanie plusów produktu i jednocześnie odwrócić uwagę od minusów na przykład mało korzystnego składu produktu, pisząc go bardzo małą czcionką. W tym artykule dowiesz się w jaki sposób czytać etykiety, aby dowiedzieć się o danym produkcje spożywczym jak najwięcej oraz podjąć świadomą decyzje co znajdzie się w twoim koszyku.
Domowe przetwory. Sos dyniowo-paprykowy
Warzywa i owoce to produkty dostarczająca do naszego organizmu największych ilości witamin i składników mineralnych lecz ze względu na ich małą trwałość nie możemy cieszyć się nimi przez cały rok. Tu z pomocą przychodzą nam wszelkiego rodzaju przetwory, które są doskonałym sposobem przetwarzania sezonowych warzyw i owoców. Własnoręcznie przygotowanie przetwory to gwarancja najwyższej jakości produktu. To również pewność, iż w produkcie znalazły się tylko potrzebne składniki bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku.
Garnek rzymski - jak możemy wykorzystać go w naszej kuchni?
Garnek rzymski, czyli naczynie, które przez szereg nowości pojawiających się na naszym rynku zostało zapomniane w obecnej kuchni. Warto jednak przypomnieć jakie właściwości zdrowotne niesie za sobą gotowanie codziennych potraw w tym oto naczyniu wykonanym z gliny. Potrawy przygotowane w garnku rzymskim nabiorą niesamowitych walorów smakowych oraz staną się bardziej lekkostrawne i dietetyczne. Co istotne, naczynie to pozwoli nam na przygotowanie niezliczonych ilości potraw zaczynając od obiadowych dań jednogarnkowych po pyszny, chrupiący chleb domowej roboty.
Nowe Fuegos
Przygotowaliśmy dla Was nową witrynę naszego sklepu internetowego
Ze względu na zmianę silnika strony wszystkie konta użytkowników zostały usunięte. Prosimy o założenie konta ponownie.
Nową stroną chcemy rozwiązać wiele problemów, które zgłaszaliście. Wszystko powinno teraz działać dużo szybciej i wygodniej. Od teraz ceny w sklepach stacjonarnych i na sklepie internetowy będą takie same...
Olej z czarnuszki czyli złoto faraonów - na odporność i nie tylko!
Wzmacnianie naszej odporności to wyzwanie, z którym mierzymy się każdego dnia. Na rynku znajdziemy ogrom suplementów diety oferujące poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Niestety, zapominamy często jak wielką rolę w budowaniu odporności pełni nasza codzienna diety oraz aktywność fizyczna. Jednym ze składników, które warto włączyć do naszego jadłospisu jest olej z czarnuszki, który znany był już od czasów starożytnych ze swoich zdrowotnych właściwości.
Sezon na dynie, jej właściwości odżywcze i walory smakowe.
Dynia, czyli warzywo królujące w kuchni szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oprócz walorów smakowych, dynia to produkt posiadający szereg właściwości zdrowotnych. Dodatkowo jest ona niezwykle wdzięczna w kuchni, ponieważ bez większego wysiłku możemy przygotować szereg dań zarówno słodkich jak i wytrawnych.