Pojemniki fermentacyjne i pokrywki
Co to jest pojemnik fermentacyjny?
Naczynie fermentacyjne (fermentor) do wina lub innego trunku jest niezbędne do przeprowadzenia prawidłowej fermentacji – a zatem przemiany związków organicznych, które zachodzą w warunkach beztlenowych. Dzięki zbiornikowi możesz kontrolować cały proces i sprawdzać poszczególne jego etapy. Profesjonalne pojemniki fermentacyjne wyposażone są w uszczelki ograniczające dostęp powietrza do wnętrza i zawartości wiadra. Dzięki odpowiedniej szczelności substancja nie ulega utlenieniu, a więc procesowi psucia. Rurki fermentacyjne odprowadzają gaz powstający w nastawie, a praktyczny kranik pozwala wygodnie butelkować wyprodukowany alkohol lub zweryfikować stopień fermentacji.
Fermentory wykonano z grubej warstwy materiału. Są mocne i trwałe, a wykorzystywane surowce do ich produkcji posiadają atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Wskutek fermentacji powstaje wiele produktów ubocznych, jednakże nie wpływają one na strukturę pojemnika. Dzięki temu trunki nie zmieniają swojego smaku i aromatu.
Balon czy pojemnik fermentacyjny?
Główną różnicą między pojemnikiem fermentacyjnym do wina a balonem jest pojemność oraz tworzywo, z jakiego zostały wykonane oba naczynia. Pierwsze z nich charakteryzuje lekkość, łatwiej je przechować, myć i sterylizować. Natomiast balon, z uwagi na swój litraż, potrzebuje większej przestrzeni, jest dużo cięższy i wymaga odpowiednich warunków i przygotowania do jego czyszczenia.
Pojemnik do fermentacji – wybierz odpowiednią pojemność
Jeżeli zaczynasz przygodę z alkoholem własnej produkcji, warto wybierać sprzęt do fermentacji, który będzie dopasowany do Twoich potrzeb oraz doświadczenia. Mniejsze pojemniki to doskonały wybór dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w wytwarzaniu alkoholu. Te większe polecane są z reguły osobom, dla których domowa destylacja nie jest obca.
Pojemnik fermentacyjny 10 l
Niewielki 10 litrowy pojemnik fermentacyjny doskonale sprawdzi się wśród osób, które dopiero uczą się wytwarzać owocowe trunki. Pozwoli on na eksperymenty z recepturą przy użyciu małej ilości produktów.
Pojemnik fermentacyjny 15 l
Podobnie jak w przypadku pojemników 10 litrowych, naczynia o pojemności 15 litrów przeznaczone są dla osób początkujących. Wybór tego odpowiedniego zależy głównie od receptury i ilości potrzebnych do produkcji owoców.
Pojemnik fermentacyjny 20 l
Dla osób, które mają już pewne doświadczenie w wytwarzaniu alkoholi, przeznaczone są naczynia o większej objętości. 20 litrowe pojemniki fermentacyjne sprawdzą się do produkcji zacieru zbożowego, nastawu cukrowego, domowego wina lub innych.
Pojemnik fermentacyjny 30 l lub większy
Po większy pojemnik fermentacyjny częściej sięgają osoby, które posiadają już pewne doświadczenie i chcą przetworzyć dużą ilość owoców na ulubiony trunek. Mają sprawdzone receptury i grono miłośników czekających na kolejną partię smacznych propozycji.
Pojemniki fermentacyjne — jak je używać?
Przed każdym użyciem fermentor należy dokładnie oczyścić. Jeżeli był on wykorzystywany już wcześniej, dobrze jest go ponownie umyć – najlepiej wykorzystać w tym celu mieszaninę ciepłej wody i kropli płynu do naczyń. Pojemnika nie należy szorować – taki zabieg może uszkodzić jego strukturę.
Kolejnym krokiem jest znalezienie odpowiedniego miejsca i ustawienie pojemnika. Dodaj do wnętrza wszystkie potrzebne składniki. Wymieszaj je. Zamknij pojemnik pokrywą. W otwór włóż rurkę fermentacyjną z uszczelką. Postępuj zgodnie z recepturą.
Jak uszczelnić pojemnik fermentacyjny?
Aby przeprowadzić prawidłowo proces fermentacji, każdy fermentor powinno się zamknąć przeznaczoną do tego pokrywką. Daje ona gwarancję, że powstający wewnątrz roztwór nie utleni się i nie zepsuje. W przypadku uszkodzenia uszczelki pokrywki możesz ją ponownie zakupić. W tym celu musisz znać obwód otworu pojemnika fermentacyjnego oraz szerokość szczeliny w pokrywce.
W przypadku posiadania zwykłych pokrywek domowym sposobem na uszczelnienie fermentora jest nasmarowanie krawędzi otworu tradycyjnym olejem roślinnym do smażenia. Sposób ten, choć działa, jest ryzykowny. Dostanie się do wnętrza tłuszczu, spowoduje, że proces fermentacji trzeba będzie zaczynać od początku.
Pojemniki fermentacyjne uszczelnisz również za pomocą wazeliny. Podobnie jak w przypadku oleju, należy ją rozprowadzić w miejscu styku pokrywy i pojemnika.
Choć obie metody mogą okazać się zbawienne, warto pamiętać, że po każdorazowym posmarowaniu krawędzi należy je dobrze umyć.
Ile kosztuje pojemnik fermentacyjny?
Stwórz kolekcję alkoholi. Opracuj własne receptury, dzięki którym staniesz się mistrzem domowych nalewek, win lub likierów. Zamów tanie pojemniki fermentacyjne wielokrotnego użytku dostępne już od 26 złotych za sztukę. Spraw prezent swoim bliskim i podaruj im aromatyczne, domowe specjały. Polub nasz profil Facebook i nie przegap nowości. Zapisz się do newslettera, aby być na bieżąco z naszymi promocjami i nowościami.
Gdzie kupić pojemniki fermentacyjne? W Fuegos mamy wszystko, czego potrzebujesz!
Sięgnij do tradycji. Stwórz domową kolekcję aromatycznych trunków, których smak i aromat zachwyci każdego doświadczonego kipera. Sporządź własne metody i przepisy, po które chętnie sięgną Twoi znajomi. Dołącz do szerokiego grona miłośników domowego przetwórstwa.
Zarejestruj się i kup profesjonalne pojemniki fermentacyjne w Fuegos. U nas znajdziesz wszystko, czego potrzebuje Twoja kuchnia i spiżarnia. Sprawdź, co jeszcze możemy Ci zaoferować. Chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z nami telefonicznie lub napisz za pośrednictwem formularza online.
Najnowszy wpis
Zioła i przyprawy w kuchni. Przykładowe przyprawy o działaniu prozdrowotnym.
We współczesnych czasach nikt nie potrafi wyobrazić sobie gotowania bez dodatku przypraw. Potrafią one podkreślić smak każdej potrawy oraz wydobyć ich niepowtarzalny aromat. Wielu z nas nie wie jednak, jak bardzo ten mały dodatek przypraw wpływa na nasze zdrowie. Ale jest jeden warunek! Przyprawy, których używamy muszą być naturale, pozbawione wzmacniaczy smaku oraz aromatów, które mają udowodnione szkodliwe działanie na nasz zdrowie. Jakich więc przypraw unikać, a jakie stosować na co dzień w kuchni? Oto kilka wskazówek.
Gwarantujemy szybką dostawę - Twoja paczka będzie gotowa do wysyłki w ciągu 24 h od złożenia zamówienia.
Oferujemy darmowy odbiór zamówionych produktów w jednym z naszych sklepów stacjonarnych.
Jeżeli nasz produkt nie spełni Twoich oczekiwań, zapewniamy gwarancję bezpłatnego zwrotu w ciągu 14 dni.