- Pojemność: 50 ml
Podpuszczka do produkcji serów
Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei. 5 kropli podpuszczki wystarcza na 1 litr mleka. Produkt sprawdzi się zarówno przy przygotowywaniu potraw z mleka krowiego, jak i koziego oraz sojowego.
Produkt wegetariański.
Sposób użycia: Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej przez Ciebie ilości mleka. W odpowiednim momencie produkcji sera, w zależności od jego rodzaju, dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka (szczegółowe informacje podane są w przepisach na sery). Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 40-60min.
Użycie podpuszczki wymaga dodatku chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od rodzaju sera. Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Podpuszczka mikrobiologiczna może być stosowana w diecie wegańskiej.