Podpuszczka mikrobiologiczna płynna 50 ml
Podpuszczka mikrobiologiczna płynna 50 ml
  • Pojemność: 50 ml
SKU
14083
Podpuszczka mikrobiologiczna płynna 50 ml
Brak w magazynie
10,99 zł
8,93 zł netto za szt. cena minus VAT 23%
Do ulubionych

Podpuszczka do produkcji serów

 

Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei. 5 kropli podpuszczki wystarcza na 1 litr mleka. Produkt sprawdzi się zarówno przy przygotowywaniu potraw z mleka krowiego, jak i koziego oraz sojowego.

Produkt wegetariański.

Sposób użycia: Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej przez Ciebie ilości mleka. W odpowiednim momencie produkcji sera, w zależności od jego rodzaju, dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka (szczegółowe informacje podane są w przepisach na sery). Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 40-60min.

Użycie podpuszczki wymaga dodatku chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od rodzaju sera. Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Podpuszczka mikrobiologiczna może być stosowana w diecie wegańskiej.

Najnowszy wpis

Zakwas na żurek
WYSYŁKA W 24H

Gwarantujemy szybką dostawę - Twoja paczka będzie gotowa do wysyłki w ciągu 24 h od złożenia zamówienia.

ODBIÓR W SKLEPIE

Oferujemy darmowy odbiór zamówionych produktów w jednym z naszych sklepów stacjonarnych.

DARMOWY ZWROT

Jeżeli nasz produkt nie spełni Twoich oczekiwań, zapewniamy gwarancję bezpłatnego zwrotu w ciągu 14 dni.