Dębowe zrębki wędzarnicze marki Browin świetnie sprawdzą się podczas wędzenia i grillowania z pomocą urządzeń wyposażonych w generatory dymu (np. wędzarnie balkonowe). Zrębki sprawdzą się do przygotowania czerwonych mięs, drobiu oraz ryb nadając im niepowtarzalny smak, aromat, a także złocistobrązowy kolor. Zostały uzyskane z naturalnego drewna dębowego (100% dąb) pochodzącego z czystych ekologicznie terenów. Zrębki nie posiadają substancji impregnujących i konserwujących oraz frakcji pylących.
Najważniejsze cechy zrębków dębowych:
- Przeznaczone do użycia w czasie grillowania lub wędzenia
- Posiadają optymalną zawartość wody - poniżej 11%
- Rozmiar od 6 do 8 mm - nadają się zarówno do małych, jak i większych wędzarni (klasa 8)
- Naturalne 100% drewno dębowe - bez związków impregnujących, konserwujących oraz frakcji pylących
Opakowanie zawiera 450 g zrębków.
Sposób użycia:
Grillowanie:
Wokół żarzącego się węgla drzewnego ułóż dwucentymetrową warstwę zrębków - nie umieszczaj ich bezpośrednio na palenisku, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Grill przykryj pokrywą bezpośrednio po ułożeniu potraw na ruszcie. Czas grillowania - od 10 do 30 minut (w zależności od wielkości i rodzaju przyrządzanego mięsa).
Wędzenie:
W zależności od rodzaju wędzarni, jaką dysponujesz, umieść zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie umieszczaj ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.
Dodatkowe informacje: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.