Ciecierzyca ziarno
Ciecierzyca czyli suszone ziarno o wysokiej jakości, pochodzące z wyselekcjonowanych, naturalnych upraw. Poza białkiem, ciecierzyca zawiera m.in. „dobre” węglowodany (czyli złożone), witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych, np. żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.
Zastosowanie ciecierzycy
Ziarno ciecierzycy to popularny składnik kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania takich potraw jak zupa, potrawy jednogarnkowe, sałatki, pasty do chleba czy kotlety. Świetnie sprawdza się w kuchni arabskiej podczas przygotowywania takich potraw jak humus czy falafele. Stanowi on świetne źródło wartościowego białka, dzięki czemu sprawdzi się jako alternatywa dla produktów mięsnych. Dodatkowo ciecierzyca charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych przez co doceniają ją osoby dbające o pełnowartościową dietę.
Sposób przygotowania
Ziarno ciecierzycy moczyć w wodzie przez okres około 12 godzin. Po tym czasie przepłukać ciecierzycę na durszlaku pod bierzącą, zimną wodą. Następnie gotować do miękkości, a pod koniec gotowania lekko posolić wodę. W ten sposób przygotowana ciecierzyca stanowi doskonała bazę do przygotowania zdrowych i smacznych potraw.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1291kJ/ 307kcal
- Tłuszcz 5,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
- Węglowodany 38,0 g w tym cukry 2,6 g
- Błonnik 11,0 g
- Białko 21,0 g
- Sól 0,10 g