Mąka z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy charakteryzuje sie lekko orzechowym posmakiem. Ze względu na silne właściwości wiążące doskonale sprawdzi się jako zagęstnik do zup i sosów. Jest ona często wykorzystywana do produkcji wielu dań kuchni indyjskiej. Mąką ta polecane jest do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników, zwanych socca. Mąka z ciecierzycy to bogate źródło białka dlatego docienią ją szególnie osoby będące na diecie wegańskiej. Dodatkowo jest ona źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz potasu, magnezu, kwasu foliowego i żelaza.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1445 kj / 343 kcal
- Tłuszcz 4,6g W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
- Węglowodany 45g W tym cukry 11g
- Błonnik 17g
- Białko 22g
- Sól 0,06g