Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin
Jak sama nazwa sugeruje, olej kokosowy extra virgin tłoczony jest na zimno tylko jeden raz. To właśnie w procesie pozyskiwania tkwi jego sekret. Minimalny stopień przetworzenia pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Olej kokosowy nierafinowany nie posiada żadnych dodatków i nie jest konserwowany chemicznie.
Jego cechą charakterystyczną jest postać stała w niskiej temperaturze pokojowej, dlatego w warunkach domowych ma najczęściej konsystencję miękkiego masła. Powyżej tych wartości np. latem rozpuszcza się i może przypominać gęstą oliwę. Z kolei wstawienie słoika do lodówki spowoduje mocne zbicie oleju. Zimne i powolne tłoczenie pozwala zagwarantować zachowanie wielu cennych składników oraz wspaniałego smaku i aromatu kokosa.
Nierafinowany olej kokosowy od lat znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a także świetnie sprawdza się w kosmetyce, gdzie wchodzi w skład wielu preparatów. Można go używać zarówno w kuchni, jak i łazience, gdy w naturalny sposób chcesz zadbać o swój wygląd. Kokosowy olej nierafinowany to wszechstronny i naturalny dodatek, który zawsze warto mieć pod ręką.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
-
Wartość energetyczna 3404 kJ / 828 kcal
-
Tłuszcz 92 g w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone 87 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 4 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1 g
-
Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g
-
Białko 0 g
-
Sól 0 g