Pirosiarczyn Potasu
ENARTIS winy 250g to pirosiarczyn potasu (K2S2O5) w wyjątkowo czystej formie, przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jest skutecznym środkiem zabezpieczającym wino przed szkodliwymi bakteriami, wtórną fermentacją oraz utlenianiem się.
Opakowanie 250g zapewniające wyjątkową trwałość i najwyższą jakość preparatu jest umieszczone w trzywarstwowej torbie wypełnionej gazem obojętnym.
Zalecane dawkowanie:
- 1,5 do 2g na 10 litrów dla win czerwonych
- 2 do 2,5g na 10 litrów dla win białych i różowych
- 2g na 10 litrów dla win musujących
1g ENARTIS winy wytwarza około 0,56g SO2. Produkt należy dodać do wina, następnie dokładnie wymieszać.
Aby przygotować własne wino, oprócz drożdży winiarskich, zaleca się użycie pożywki winiarskiej, która ułatwia fermentację i wspomaga rozwój szlachetnych drożdży winnych. Warto także zaopatrzyć się w środek klarujący wino oraz pirosiarczyn potasu lub stoper fermentacji, który zapobiega nadmiernej fermentacji i eliminuje drożdże.