- Szerokość: 22 mm
- Wysokość: 245 mm
Solomierz
Niezastąpiony w przetwórstwie, wędliniarstwie i produkcji sera - solomierz umożliwia precyzyjne pomiar stężenia soli w roztworach, solankach i peklach! Wykonany z wysokiej jakości przezroczystego szkła (areometr) i plastiku (menzurka) bezpiecznego do kontaktu z żywnością.
Prostota obsługi - dokładanie pomiaru stężenia soli w solance jest niezwykle łatwe! Wystarczy nalać badaną solankę do wąskiej menzurki i zanurzyć pływak, a następnie odczytać wynik pomiaru.
Czytelna skala - kolorowa skala pozwala na łatwe odczytanie wyniku, podając stężenie roztworu w gramach soli na litr wody.
Optymalne warunki użytkowania - solomierz jest skalowany w temperaturze 20°C, dlatego zaleca się, aby badany płyn miał podobną temperaturę podczas pomiaru.
Solomierz to niezbędne narzędzie w przetwórstwie, wędliniarstwie i produkcji sera! Dzięki prostemu urządzeniu składającemu się z wąskiej menzurki i szklanego pływaka, możesz łatwo zmierzyć stężenie soli we wszystkich roztworach. Solomierz doskonale sprawdzi się przy kontroli solanek do serów, przygotowywaniu zalew do warzyw (np. ogórków), ryb i pekli do mięs. Dzięki solomierzowi nie musisz martwić się o zbyt słone potrawy i przetwory!
Korzystanie z solomierza jest niezwykle proste. Wystarczy wlać badaną solankę do menzurki (w ilości umożliwiającej swobodne zanurzenie pływaka) i odczytać wynik. Odczyt stężenia roztworu ([g] soli na 1 [L] wody) jest dokonywany bezpośrednio z czytelnej, kolorowej skali. Ważne! Solomierz jest skalowany w temperaturze 20°C, dlatego badany płyn powinien mieć taką samą temperaturę.