- Alergeny: bez glutenu
Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego białego
Jeżeli starasz się ograniczać ilość spożywanego glutenu lub całkowicie z niego rezygnujesz, nasza mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego białego jest idealnym rozwiązaniem. To wygodny sposób na to, by mieć chleb biały na stole, ale w zdrowszej, pozbawionej glutenu wersji. Wystarczy kilka chwil, a Twój dom będzie pachniał pysznym, świeżym pieczywem!
Pieczywo bezglutenowe – dobry wybór na śniadanie i kolację
Chleb bezglutenowy biały to uniwersalny produkt spożywczy, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Doskonale nadaje się na śniadanie, kolację czy jako dodatek do zup. Co ważne, dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnej energii.
Pieczywo bezglutenowe – wartości odżywcze
Nasz biały chleb bezglutenowy łączy w sobie wszystkie zalety mąki ryżowej, tapioki i jaglanej. Zawiera więcej składników mineralnych i substancji odżywczych niż zwykły chleb z mocno oczyszczonej mąki pszenicznej. Jest również odpowiedni dla osób chorych na celiakię.
Skład:
- Mąka ryżowa
- Skrobia modyfikowana tapiokowa
- Mąka z prosa
- Cukier
- Sól
- Mielona łuska babki płesznik
- Hydroksypropylometyloceluloza
- Drożdże
- Monodiglicerydy kwasów tłuszczowych
Informacje dodatkowe:
- Mieszanka do wypieku nadaje się do automatów do pieczenia chleba oraz piekarników.
- Masa netto: 500g
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj foremkę do chleba i natłuść ją.
2. Przesyp suchą mieszankę do wysokiej miski.
3. Ciągle mieszając, dodaj do masy 3 łyżki oleju, 415ml wody i 2 łyżeczki octu.
4. Wyrabiaj ciasto dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę. Pozostaw w misce na 10 minut w ciepłym miejscu. Następnie ponownie wyrabiaj przez 2 minuty.
5. Przełóż masę do przygotowanej formy. Przykryj całość ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
6. Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu, wstaw foremkę i piecz chleb przez 20 minut.
7. Zwiększ temperaturę do 225-230°C i piecz kolejne 7 minut. Następnie wyłącz piekarnik i studź chleb w foremce przez 5 minut.
8. Wyjmij chleb z foremki i studź przez 15 minut, aby odparował.
9. Wypiekając w automacie, dodaj składniki jak w pkt 1-3 i ustaw program podstawowy. Wspomagaj proces mieszania drewnianą łopatką, aby ciasto było jednolicie wymieszane.
Produkt bezglutenowy wolny od alergenów.
Produkcja w warunkach gluten free. Numer certyfikatu: PL-026-009.