Peklosól z ziołami ,,PEKLA" 67g
Pekla - peklosól z ziołami, umożliwiająca szybkie i bezproblemowe przygotowanie zalew służących do peklowania i nastrzykiwania domowych wędlin i mięs. Produkt doskonale nadaje się również do nacierania mięs na sucho. Opakowanie o pojemności 67 g wystarcza na przygotowanie 2 kg mięsa. Dzięki zawartości składników z 50% mniejszą ilością azotynów niż tradycyjna peklosól, produkt pozwala na przygotowanie zdrowszych potraw dla całej rodziny. Stosując peklosól z ziołami, Twoje mięso zachowa apetyczny różowy kolor, aromatyczny zapach i niezwykle smakowite walory.
Stworzenie własnej zalewy solankowej jeszcze nigdy nie było takie proste! Wystarczy wymieszać i zagotować zawartość opakowania w 1 litrze wody.
Przepis na peklowanie na mokro 2 kg mięsa:
1. Wsyp zawartość opakowania do 1 litra wody i zagotuj.
2. Umieść mięso (najlepiej w kawałkach po około 1 kg) w odpowiednio ciasnym pojemniku (np. kamionce lub beczce do peklowania) i zalej przygotowaną solanką peklującą po jej wystudzeniu.
3. Opcjonalnie dodaj 1-2 pokrojone ząbki czosnku.
4. Pekluj w temperaturze 4-8℃ przez okres 7 dni (lub 14 dni bez nastrzyku), obracając mięso co dwa dni.
5. Mięso nadaje się do gotowania, wędzenia lub pieczenia.
Przepis na pyszną domową szynkę pieczoną znajdziesz tutaj: [link do przepisu na domową szynkę pieczoną]
Składniki:
- Sól niejodowana 88,3%
- Mieszanka ziół i przypraw 10,1% (kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber)
- Saletra potasowa (azotan potasu, antyzbrylacz: hydroksywęglan magnezu)
- Azotyn sodu 0,21%
Uwaga!
- Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu lub orzechów.
- Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
- Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.