Pestki dyni łuskane
Pestki dyni to doskonałe źródło witaminy A, C i E, a także składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Dzięki zawartym witaminom i składnikom mineralnym pestki dyni wykazują pozytywne działanie na stan włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo znajdujący się w pestkach dyni magnez pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, a także odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Pestki dyni to doskonały rodzaj przekąski, a także dodatek do pieczywa domowej roboty, owsianek, jogurtów czy musli oraz wszelkiego rodzaju sł odkich wypieków. Pestki dyni mogą być spożywane zarówno na surowo jak i prażone, solone bądź słodzone.
Skład:
- pestki dyni łuskane: 100%
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 2369 kJ / 572 kcal
- Tłuszcz 45,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,5 g
- Węglowodany 12,7 g w tym cukry 1,1 g
- Błonnik 5,3 g
- Białko 24,5 g
- Sól 0,045 g