Pirosiarczyn potasu E224 - K2S2O5
ENARTIS WINY to pirosiarczyn potasu o wyjątkowo czystej formie, przeznaczony do kontaktu z żywnością. Ten produkt zabezpiecza wino przed szkodliwymi bakteriami, wtórną fermentacją oraz utlenianiem się wina.
Opakowanie o pojemności 1000g znajduje się w trzywarstwowej torbie wypełnionej gazem obojętnym, co zapewnia wyjątkową trwałość i najwyższą jakość preparatu.
Zalecane dawkowanie:
- 1,5 do 2g / 10 litrów dla win czerwonych
- 2 do 2,5g / 10 litrów dla win białych i różowych
- 2g / 10 litrów dla win musujących
Wartość SO2 wytwarzana przez 1g WINY wynosi około 0,56g. Produkt należy dodać do wina i dokładnie wymieszać.
Cechy produktu ENARTIS WINY:
- Czysty i wysokiej jakości pirosiarczyn potasu.
- Niski zapach, łatwy do rozpuszczenia, o niskim zbryleniu.
- Usuwa tlen i produkty uboczne utleniania.
- Zapobiega brązowieniu soków poprzez hamowanie enzymów oksydacyjnych.
- Posiada właściwości przeciwbakteryjne o szerokim spektrum działania.
ENARTIS WINY to niezbędny składnik dla każdego, kto zajmuje się własną produkcją wina. Oprócz drożdży winiarskich, zaleca się stosowanie pożywki winiarskiej, środka klarującego oraz pirosiarczynu potasu lub stopera fermentacji, aby zapewnić najlepszą jakość i stabilność wina.