Olej z czarnuszki czyli złoto faraonów - na odporność i nie tylko!

Olej z czarnuszki czyli złoto faraonów - na odporność i nie tylko!

22/10/2020
Olej z czarnuszki czyli złoto faraonów - na odporność i nie tylko!

Olej z czarnuszki czyli złoto faraonów - na odporność i nie tylko!

 

Sezon jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji, kiedy to ilość leków i suplementów diety jakie przyjmujemy jest zdecydowanie zbyt duża. Robimy to w celu uniknięcia zachorowania, a co za tym idzie nieprzyjemnych jego skutków takich jak osłabienia, ból gardła czy ból mięśni. Często zapominamy o tym jak wiele dobroci niesie za sobą spożywanie naturalnych, pełnowartościowych produktów spożywczych dostarczających do naszego organizmu ogrom witamin i składników mineralnych oraz substancji wykazujących pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Musimy pamiętać, iż to z czego składa się nasz codzienny jadłospis ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym również układu odpornościowego, który prawidłowo działający ochroni nas przed rozwojem niechcianej infekcji. Oprócz popularnych produktów o działaniu odpornościowym takich jak czosnek, cebula, imbir, kurkuma czy miód znajduje się również olej z czarnuszki, który regularnie spożywany korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia. 

 

Czarnuszka to roślina znana już w starożytnym Egipcie, z której pozyskiwano olej nazywany “złotem faraonów”.  Olej z czarnuszki tłoczony na zimno posiada wyrazisty, ziołowy smak, lekko ostry zapach oraz bardzo ciemny kolor zbliżony do czarnego. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, aby olej zamknięty był w buteleczce z ciemnego szkła oraz pochodził z pierwszego tłoczenia co da nam gwarancję, iż podczas procesu produkcji nie stracił cennych witamin i składników mineralnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

 

Olej z czarnuszki, dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B wykazuje działanie wspomagające na układ odpornościowy. Dodatkowo, dzięki zawartości tymochinon działa antybakteryjnie i antywirusowo. Badania z wykorzystaniem oleju z czarnuszki wykazały iż, łagodzi on reakcję zapalną układu odpornościowego. Pokazano, iż działanie oleju z czarnuszki przyjmowanego 3 razy dziennie po 1 łyżeczce może być porównywalne do działania aspiryny w dawce 100 mg/kg. Tymochinon hamuje wzrost patogenów co powoduje zmniejszenie ryzyka między innymi przeziębienia. 

 

Ten naturalny składnik diety oprócz działania wzmacniającego odporność wykazuje pozytywne wpływ na pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit oraz łagodzi alergię oraz doskonale wpływa na stan skóry oraz włosów.    

 

Jak widać olej z czarnuszki to niezwykle cenny składnik dostarczający do naszego organizmu szereg witamin i składników mineralnych. Dlatego też warto włączyć go do codziennej diety pijąc codziennie jedną łyżeczkę oleju bądź stosując go jako składnik sosów do sałatek.

 

 

Bibliografia

  1. J. Gawęcki, J. Czarnocińska, Rola tłuszczu w żywieniu i ochronie człowieka [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997
  2. D. Górecka, Charakterystyka i otrzymywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997;
  3. Ahmad A., Husain A., Mujeeb M. i wsp. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: a miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed 2013;