Zioła i przyprawy w kuchni. Przykładowe przyprawy o działaniu prozdrowotnym.

Zioła i przyprawy w kuchni. Przykładowe przyprawy o działaniu prozdrowotnym.

20/04/2021
Zioła i przyprawy w kuchni. Przykładowe przyprawy o działaniu prozdrowotnym.

Trudno wyobrazić sobie dobrą kuchnię bez aromatycznych przypraw. Wielu z nas uwielbia dobrze doprawione dania, ale często nie zdajemy sobie sprawy, iż ten niewielki ich dodatek nie tylko wpływa na smak, zapach oraz wygląd wizualny potrawy, ale również wnosi do naszej diety szereg wartości odżywczych. Już mała ich ilość wpływa leczniczo na nasz organizm, a także pobudza trawienie. Niestety, nie wszystkie przyprawy dostępne na rynku mogą posiadać miano zdrowych ze względu na dodatek wielu niepotrzebnych aromatów i wzmacniaczy smaku mających udokumentowany negatywny wpływ na organizm. W dzisiejszych czasa mamy swobodny dostęp do przypraw z całego świata, dlatego też warto przyjrzeć się im z bliska, aby kupować i używać ich świadomie oraz dopasować do własnych potrzeb.

 

Popularne i chętnie stosowane przez większośc Polaków mieszanki przypraw takie jak Vegeta, Kucharek czy Ziarenka Smaku składają się głównie z soli, glutaminianu sodu i cukru. Ale to nie wszystko, całość dopełniają aromaty i barwniki natomiast w zależności od produktu zawartość suszonych warzyw może wynosić jedynie 4%, natomiast soli niekiedy prawie 80%. Zalecana dzienna dawka soli wynosi 5 g co stanowi 2g sodu, czyli jedną płaską łyżeczkę. Należy podkreślić iż sód znajduje się w wielu gotowych produktach, więc tak naprawdę często spożywamy go o wiele więcej niż nam się wydaje. Sól nazywana mianem “białej śmierci” tuż obok cukru to substancja bardzo szkodliwa. Udowodniono, iż jej nadmiar w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca, miażdżycy oraz nowotworów. Z kolei glutaminian sodu zwiększa ryzyko nadwagi bądź otyłości. Oprócz kwestii zdrowotnych warto podkreślić również kwestie finansowe, bo czy warto płacić od 15 do 25 zł za praktycznie samą sól w połączeniu z cukrem i wzmacniaczami smaku? W takiej cenie możemy kupić zdrową, pełną naturalnego aromatu i smaku przyprawę, która doskonale wpłynie na walory smakowe dania oraz wzbogaci nasz jadłospis w dodatkowe witaminy, składniki mineralne oraz substancje aktywne.

 

 

 


KURKUMA


Kurkuma to przyprawa, która przez swoje prozdrowotne właściwości zasługuje, aby znaleźć się na pierwszym miejscu listy najzdrowszych przypraw. Sproszkowana kurkuma wykazuje między innymi podobne działanie jak antybiotyk, czyli przeciwzapalne i antybakteryjne. Obniża stężenie cholesterolu w surowicy krwi, poprawia trawienie oraz stan flory bakteryjnej jelit, pomaga złagodzić stany alergiczne, a także wykazuje działanie rozgrzewające. Dla wzmocnienia efektów działania kurkumy należy łączyć ją z pieprzem bądź ostrą papryką, ze względu na zawartość w nich piperyny zwiększającej wchłanianie kurkuminy. Kurkumę warto dodawać do dań obiadowych, a także przygotowywać z niej tak zwane złote mleko - napój bardzo pomocny przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach.

 

 

CZARNUSZKA


Czarnuszka, podobnie jak olej z czarnuszki opisywany już na blogu to cudowny dar natury. Zawiera ona szereg właściwości zdrowotnych i zasługuje z pewnością na oddzielny wpis na blogu, ale z tych najistotniejszych należy wymienić działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz antyalergiczne. Dodatkowo czarnuszka obniża stężenie glukozy we krwi, wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na układ pokarmowy zapobiegając wrzodom żołądka oraz wspomaga proces laktacji. Czarnuszkę warto dodawać do pieczywa przygotowywanego własnoręcznie oraz posypywać nią kanapki, sałatki bądź pasty kanapkowe.

 

 

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI


Podobnie jak tradycyjny czosnek tak i czosnek niedźwiedzi to doskonała przyprawa korzystnie wpływająca na organizm człowieka. Różni się on jednak smakiem, ponieważ jest delikatniejszy od tego znanego przez nas wszystkich. Czosnek niedźwiedzi wzmacnia odporność, nie jest ciężkostrawny w odróżnieniu od tradycyjnego czosnku, a także neutralizuje wolne rodniki przez co wpływa przeciwnowotworowe. Przyprawę tą można dodawać śmiało tam gdzie tradycyjny czosnek czyli do dań mięsnych, past kanapkowych, sałatek itp.