Przyprawa pieprz kolororowy
Pieprz kolorowy jest to mieszanka ziaren pieprzu zebranych w różnych momentach dojrzałości. Najwcześniejszą formą pieprzy jest pieprz zielony o delikatnym, odświeżającym smaku. Kolejną formą pieprzu jest pieprz czerwony o intenstwniejszym smaku i aromacie. Końcowe owoce pieprzu posiadają kolor czarny. Charakteryzyje się one najostrzejszym smakiem i intensywnym aromatem. Z kolei białe ziarna pieprzu stanowią dojrzałą postać owocu pieprzu czarnego. Dojrzałe owoce namaczane są w wodzie a następnie obierane z zewnętrznej części owocni. Kolejno otrzymane pestki suszy się do momenty uzyskania kremowego koloru. Pieprz kolorowy to doskonała przyprawa przeznaczona do mięs, ryb, marynat, sosów, surówek i sałatek. Posiada intensywny, korzenny smak oraz aromat. Taka kompozycja pieprzu pozwala na mix ostrzejszych i łagodniejszych smaków. Dodatkowo przyprawa ta stanowi świetny elemet dekoracyjny dla wielu potraw.
Skład
pieprz czarny*, pieprz biały*, pieprz zielony*, pieprz czerwony*,
*produkt rolnictwa ekologicznego