Słód jęczmienny ciemny
Słód jęczmienny to produkt powstały w wyniku obróbki mocno prażonych ziaren jęczmienia. Proces ten przypomina obróbkę termiczną ziaren kawy. Dzięki temu smak i zapach słodu jest bardzo silny i charakterystyczny.
Słód jęczmienny nadaje wypiekom wyjątkowego aromatu oraz wzbogaca je o ciemny kolor. Nadaje się zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Słód jęczmienny znalazł swoje zastosowanie w piekarnictwie przy wypieku chleba. Dodatek tego składnika sprawia, iż skórka chleba jest bardziej chrupiąca, a kolor pieczywa ciemniejszy. Dodatkowo słód jęczmienny może zostać dodany do zup i sosów. Należy jednak pamiętać, aby stosować go w niewielkich ilościach.
Skład:
- Słód jęczmienny ciemny, woda
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 1168 [(kcal) 275]
- Tłuszcz 0,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0g
- Węglowodany 64,3g w tym cukry 35,0g
- Błonnik 0,5g
- Białko 4,0g;
- Sól 0g
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.