Zakwas żytni wysuszony 100% naturalny 500g
Zakwas żytni powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej. Inaczej zakwas żytni to ukwaszona mąka o właściwych proporcjach kwasu mlekowego oraz octowego. Produkt ten jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego zakwasu. Pozwoli na przygotowanie chleba w dużo krótszym czasie. Należy pamiętać, iż warunkiem udanego chleba przy użyciu zakwasu żytniego jest dodatek drożdży, które spełnią funkcję spulchniającą. Zakwas żytni doskonale sprawdzi się podczas wypieku chleba żytniego lub mieszanego, a także bułek. Dodatek zakwasu żytniego do chleba na bazie mąki orkiszowej bądź pszennej nada mu charakterystyczny, przyjemny aromat. Przygotowanie chleba z dodatkiem zakwasu żytniego jest stosunkowo proste i miało czasochłonne. Jest on dostępny w każdje chwili oraz łatwy w przechowywaniu.
Zastosowanie zakwasu żytniego
Do przygotowania chleba żytniego dodać 10% zakwasu suchego w stosunku do ilości użytej mąki oraz 2% drożdży prasowanych lub 1% drożdży suchych.
Koniecznie pamiętaj o dodaniu drożdży!
Skład:
- mąka żytnia
- kultury bakterii