Drożdże gorzelniane Spirit Ferm Extreme to ekstremalnie mocne szczepy drożdży, które przerobią 8 kg cukru w 3-4 dni.
Sposób przygotowania nastawu cukrowego:
Należy 8kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie, dopełnić zimną do objętości 25l.
Do nastawu o temp. 25-30oC wsypać całą zawartość torebki drożdzy i dobrze wymiedzać.
Skład: drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy. Masa netto 145g.
Instrukcja: (6 lub 8kg) rozpuścić w 21l. ciepłej wody, po ostudzeniu nastawu do temperatury poniżej 25°C dodać zawartość torebki intensywnie mieszając przez 1 minutę, fermentację trzeba przeprowadzić w temperaturze 20-25C. Czas fermentacji 3 - 5 dni w zależności od ilości cukru dodanego do nastawu.
UWAGA
Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.