Mąka kokosowa
Mąka kokosowa charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i delikatnym, słodkim smakiem. Mąkę pszenną użytą w tradycyjnych przepisach można z powodzeniem zastępować mąką kokosową jednak nie w 100%. Całkowite zastąpienie mąki pszennej mąką kokosową spowoduje, iż wypieki nie udadzą się. Dlatego też zaleca się aby 10-20% całej mąki przewidzianej do gotowania czy pieczenia zastąpić mąką kokosową. Mąka ta z powodzeniem może być używana do zagęszczania zup czy sosów oraz stosowana jako manierka do ryb czy mięs. Mąka kokosowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i białka. Charakteryzuje się dużą zawartością witamin z grupy B oraz witaminy E, a także żelazem, selenem, magnezem, fosforem i wapniem.
Skład:
- mąka kokosowa 100%
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 1492 kJ / 359 kcal
-
Tłuszcz 13,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12,8 g
-
Węglowodany 22,6 g w tym cukry 19,5 g
-
Błonnik 35,2 g
-
Białko 19,2 g
-
Sól 0,08 g
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.