Mąka z samopszy pełnoziarnista
Samopsza, czyli zboże będące jednym z najstarszych gatunków pszenicy. Charakteryzuje się ona delikatnym smakiem z lekko wyczuwalnym aromatem orzechów. Należy podkreślić, iż samopsza to zboże, które zachowało swoją pierwotną formę i należy do jednej z nielicznych, niemodyfikowalnych odmian pszenicy.
Właściwości zdrowotne
Mąka ta bogata jest w witaminy i składniki mineralne, w szczególności potas, żelazo, magnez, cynk i mangan. Dodatkowo obfituje ona w aminokwasy wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie układu nerwowego człowieka, a także karotenoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze nadające mące lekko żółtawy kolor.
Zastosowanie w kuchni
Mąka z samopszy to idealny zamiennik do stosowania podczas przygotowywania słodkich wypieków. Dodatkowo z mąki tej można przygotować chleb, makaron, gofry bądź naleśniki.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 1469 kJ / 346 kcal
-
Tłuszcz 1,8 g
-
Węglowodany 68,4 g
-
Białko 12,7 g
-
Błonnik 2,9 g
-
Sól 0,008 g
Skład:
- mąka z samopszy typ 2000 pełnoziarnista bez dodatków