- Szerokość: 77 mm
- Wysokość: 123 mm
Przyprawa gałka muszkatołowa cała
Gałka muszkatałowa cała to przyprawa nadająca wyjatkowego smaku i aromatu potrawą pikantnym oraz ciastom i deserom. Przyprawa ta to również nieodzowny składnik wina grzanego. Gałka muszkatałowa świeżo starta dodana w niewielkiej ilości podkreśla smak kapusty, marchwi, szparagów, zup jarzynowych i ziemniaczanych, a także dań mięsnych z drobiu i jagnięciny. Gałka muszkatałowa zawiera witaminy i składniki mineralne takie jak niacynę, tiaminę, kwas foliowy, witaminę A i C oraz magnez, żelazo, wapń i fosfor. Substacja o nazwie eugenol zawarta w gałce muszkatałowej najprawdopodobniej wykazuje korzystny wpływ na stan błony śluzowej żołądka, a także zmniejsza tempo agregacji, czyli zlepianie płytek krwi.